Hogyan kezelhető az ekcéma

Sokféle oka lehet az ekcéma kialakulásának , de a legtöbb esetben a tünetek nagyon hasonlóak. Ekcéma gyakran fordul elő:

Száraz bőr
Vörösség duzzanat
Hólyagok vagy rügyek

Az esetet a legtöbb esetben viszketés, bőrpír, duzzanat vagy hólyagosodás követi. Az emberek túlnyomó többsége valamilyen formájú ekcémát tapasztal meg életének egy bizonyos pontján.

Az ekcéma leggyakoribb típusai a következők:

Atópiás ekcéma (neurodermatitis)
Korpásodás (seborrheás ekcéma)
A stasis ekcéma
Nummális ekcéma
Kontakt dermatitis
Fül ekcéma
Csalánkiütés
Napsütés

Ha többet szeretne tudni a különféle típusú ekcéma-ról, kattintson a különböző típusokra. Csak az esetek ritkán ismeretes az ekcéma-kitörés pontos oka, ezért különösen fontos az orvossal való kapcsolatfelvétel. Meg tudják határozni az okot, hogy meg lehessen kezdeni a helyes kezelést. Fontos az is, hogy kellő időben kezelje az ekcéma kezelését, mivel az állapot rosszabbodhat, majd krónikus ekcémaré alakulhat ki. Vannak azonban bizonyos típusú ekcémák, amelyek gyógyíthatják magukat. Ezek ekcéma, például nap ekcéma, csalánkiütés és kontakt dermatitisz. Ezek a típusok általában önmagukban eltűnnek, míg az atópiás ekcéma és az allergiás kontakt ekcéma kezelése szükséges. Az ekcéma első jelei a száraz, viszkető és esetleg duzzadt bőr, amely később száraz, pelyhes bőrré alakulhat ki, amelyben szintén repedések vannak. Ekcéma esetén a külső bőrgát gyulladt.

Krém kortikoszteroiddal az atópiás ekcéma ellen

Egyes típusú ekcéma korpásodásgátló krémek használatát igényli, míg az atópiás ekcéma például szteroidkrémet igényelhet. A szteroid krém a mellékvesekéreg hormont tartalmazza, és a legenyhébb típusok megvásárolhatók a vény nélkül.

A mellékvesekéreg hormon hozzáadásával végzett erősebb ekcéma krémek azonban csak receptre kaphatók. Az ekcéma minden formáját alapvetően különböző erősségű kortikoszteroidokkal vagy kenőcsökkel kezelik. Az erőt választják többek között, ha ekcéma jelentkezik a testön. A legtöbb esetben a kortikoszteroidot csak néhány hétig kell alkalmazni az ekcéma teljes megszüntetésére.

A kezelés időtartama az ekcéma típusától függően változhat. Például a korpásodás kezelését gyakran fungicid samponnal egészítik ki, más esetekben a hormonmentes krémek vagy kenőcsök használata is releváns lehet. Ha bizonyíték van az ekcémafertőzésről, helyénvaló lehet antibiotikumokkal kezelni. Ugyanakkor számos jó tanács és cikk található az általános bőrápolással kapcsolatban, amelyek hasznosak lehetnek.

Read more