Borókabogyó olaj - hatása, eredete és előnyei

Boróka - mitológia

A közönséges boróka (latinul: Juniperus communis), köznyelven más néven fenyő, az egres bokor, a knirk bokor, a Kramet fa vagy a wachandel, a ciprusfélék családjába tartozik, és az ősi időkben nagy becsben tartották. Borókafüstöt használtak az ókori teutonok, hogy elhárítsák a gonosz szellemeket . A középkorban a borókaágakat a pestis és más veszélyes betegségek elhárítására használták. A házakat és lakásokat az illatos borókával füstölték el.

A rómaiak és a görögök a borókát használták központi fűszerként a konyhájukban. Európa-szerte ismert és szilárdan rögzítette a mindennapi életben, valamint a mitológiában. Egyébként a bogyókkal és a száraz tűkkel és ágakkal is dohányozhat. Dohányzáskor a boróka fűszeres, de édes illatot fejleszt ki, amelyet nagyon tisztítónak és melegítőnek éreznek.

Boróka - botanika

A borókát rövid, tűszerű levelei jellemzik. Ősszel az ágak sötét bogyókat viselnek , más néven tobozokat. Körülbelül 7000 alfajával a boróka az egyik legelterjedtebb tűlevelű a világon. Különösen Észak-Amerikában, valamint Európában, Ázsiában, Dél-Grönlandon és Észak-Afrikában buja. De nagyon jól növekszik a mediterrán régiókban és a tenger látótávolságában is.

A közönséges boróka egyenes vagy kúszó cserjeként növekszik, és akár tizenkét méteres magasságot is elér. Mély gyökérként jó védelmet nyújt a talajerózióval szemben A boróka akár 600 éves kort is elérhet, gyakran megtalálható a sziklákon vagy ritka erdőkben, ahol száraz, főleg lúgos és gyakran meszes talajokon virágzik. Mivel a boróka sűrűn növekszik és tövisekkel van ellátva , a betakarítás nehéz munka . A masszív kesztyű előny, ha meg akarja védeni magát a karcolásoktól.

Botanikai szempontból a kicsi, kék-zöld bogyós gyümölcsök nem gyümölcsök, hanem a boróka kúpok. Körülbelül 2 év telik el a virágzástól az érettségig. Ezért a vadon termő bogyós gyümölcsök begyűjtésekor ügyeljen arra, hogy csak az érett kétéves bogyókat gyűjtse be . Csak az érett bogyókat használják gyógyászati ​​célokra. De légy óvatos! Összetéveszthetőség áll fenn a szomorú fával (Juniperus sabina), amely erősen mérgező, és mérgező borókának is nevezik.

Boróka a konyhában és a pohárban

A boróka fűszerként nagyon népszerű az alpesi konyhában . Mindenekelőtt ízesíti a savanyú káposztát, a kiadós pörkölteket és a vadételeket. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy segíti az emésztést és támogatja a beleket, különösen, ha nehéz ételekről van szó.

A borókabogyókból szintén népszerű szeszes ital, a gin készül. A borókás pappanok jelenleg finom bárokban reneszánszát élik meg. Más gyógynövényekkel (botanikus szerekkel) keverve további ízjegyeket kap. Az ízléssel kísérletező kistermelők jelenleg igazi fellendülést tapasztalnak. Ha tetszik az íz, használhatja a legegyszerűbb alkalmazást is, és megrághat néhány bogyót. Ez segít a rossz lehelet, a gyomorégés ellen és serkenti az emésztést.

Borókabogyó illóolaj kivonása

Az enyhén sárgás, édes és balzsamos illatú borókaolajat gőz desztillációval nyerik a borókafa szárított bogyóiból. Egy liter illóolaj megszerzéséhez körülbelül 60-120 kilogramm szárított bogyóra van szükség.

Borókabogyó olaj hatása

A boróka illóolaj állítólag nagyon különböző hatásokkal bír.
Így működik általában: megnyugtató, élénkítő, elősegíti a koncentrációt, alakformálás, antibakteriális és csíraölő, köptető, görcsoldó és fájdalomcsillapító, emésztő és hashajtó ürítés, tisztítás és méregtelenítés, tisztítás és fertőtlenítés, izzadásgátló és vízhajtó.

A borókabogyó illóolajat sokoldalú egészségügyi előnyei miatt értékelik. Antibakteriális, tisztító és méregtelenítő hatású.  

Vannak mellékhatásai a boróka bogyóolajnak?

Mint minden természetes gyógymód, az adag is mérgező. Alapvetően a borókabogyók bizonyos egészségügyi előnyöket kínálnak, ha kis adagokban használják őket. Mivel azonban enyhén mérgező hatásuk is van , az olajat nem szabad túl nagy adagban adagolni, és a terápiás alkalmazást sem szabad hosszabb ideig folytatni.

Terhesség alatt, vagy ha vesebetegsége van, tartózkodnia kell a használatától. Az enyhén mérgező hatás többek között bőrirritációt okozhat. Belsőleg alkalmazva máj- vagy vesekárosodás akár túlzott adagokkal is előfordulhat. A borókabogyóolaj használatát leginkább tapasztalt aromaterapeutával kell megbeszélni.

Borókaolaj alkalmazása

A borókabogyókból nyert olaj felhasználása nagyon sokoldalú.

A következő módokon használható: balzsam készítéséhez, a párásítóban vagy a diffúzorban, adalék fürdővízben, krémek összetevője.