Hogyan működik az illóolaj?

Az illatmolekulák közvetlenül a limbikus rendszerbe jutnak szaglószerveinken keresztül. Ez az a terület, ahol érzelmeink találhatók. Kiegyensúlyozó és szabályozó hatásúak, és így közvetett módon javítják érzelmi jólétünket és egészségünket. Az illatokat és az emlékeket együtt tároljuk agyunkban.

Ezért az illatok mindig emlékeket idéznek elő bizonyos eseményekről. Érzéki és csábító, emlékeztetnek bennünket a szerelem varázslatára vagy az álmainkra. Az illatokat a cerebrum nem figyeli, hanem közvetlenül a limbikus rendszerbe vezetik, amely olyan érzelmekért felelős, mint a szorongás, a szex és a boldogság érzése.

Ennek eredményeként tudatos és tudattalan érzelmeink ellenőrzik döntéseinket és tetteinket.

Illatok a testnek és az érzékeknek

Az illóolajok nagyon eltérő hatással vannak a pszichére az aromaterápiás felhasználások különféle módjaival. Az, hogy stimulálják vagy megnyugtatják-e, az összetevőiknek köszönhető. A túlnyomóan pihentető hatású összetevők elősegítik az érzéseket, a találékonyságot, a képzeletünket, a játékos kíváncsiságot, enyhítik a túlzott érzelmeket.


Segítenek a mentális mélységtől és támogatják az érzelmek érzelmi világát. A stimuláló hatású összetevők elősegítik a logikus gondolkodást és az önbizalmat, a gondolati struktúrát és a tisztaságot adják, valamint megértést biztosítanak. Megoldják a félelmeket és serkentik az ésszerű érzelmi világot.

Az illóolajok hatása a pszichére

Eukaliptuszolaj : A lustasággal és az önzetlenséggel az eukaliptusz élénkítő és motiváló hatású. Növeli a koncentrálódási képességet, ezért támogató illatanyagként is alkalmas a mentális munka során. A kissé gyógyhatású illat ismert, mert a hideg időszakban történő hagyományos felhasználása, valamint az izmok és az ízületek dörzsölése miatt ismert. Általános gyógyszerként az eukaliptuszt alkalmazzák illóolajként köhögés és a megfázás esetén, és reumás panaszok esetén dörzsöljék be.
Levendulaolaj: A levendula felhasználása rendkívül változatos. Palpitáció, idegesség, izgalom és álmatlanság, nyugtató és nyugtató. Néhány csepp a templomokon vagy a párnán átitatva segít könnyebben aludni. Fő jellemzője a kiegyensúlyozás, azaz azt teszi, ami hiányzik. Ha stresszhelyzetbe kerül, akkor megnyugtat minket, de ha melankólia és fájdalmakkal terheltünk, felélénkít, felfrissít és felépít minket. A kifejezett bőrápolási tulajdonságok miatt az alapolajokban hígított levendulaolajat gyakran használják a bőr ápolására és regenerálására, például napozás után.
Citromolaj : A citromolajnak nagyon friss illata van, amely a helyiségben tapasztalt enyhe illékonysága miatt gyorsan élénkítő, konstruktív és bátorító hatást fejt ki, amelyet különösen az általános gyengeség és depresszió jelez. A citrom eltávolítja mind az illatot, mind a mész és a citromfű hatásait, és ideális eszköz az asztalon végzett koncentrált munkavégzéshez. A hidegen veszélyeztetett időszakban néhány csepp citromolaj a beltéri levegőben fertőtlenítő tulajdonságai miatt bebizonyította.
Borsmentaolaj: A borsmentaolaj friss, tiszta illatú, amely megtisztítja a mentális fáradtságot és a túlmunkát, és növeli a koncentrálódási képességét. A borsmenta erős hűtőhatással rendelkezik, ezért frissítő és élénkítő. Gyógyszerként ezért többek között izom- és idegfájdalom, valamint fejfájás dörzsölésére alkalmazzák. A szájon át történő belélegzésre és gurgulásra is bebizonyosodott. A fej körüli fájdalom esetén a megfázott nyak-kompresszió bizonyított áldás.
Rózsaolaj: A rózsa alkalmazási köre nagyon széles, főleg a lélekre való harmonizáló hatás miatt. A rózsa az ideális illóolaj mély bánatával, bánatával és bánatával, amelyek évek óta keményítik a szívet és tompítják az érzéseket. Segít megnyitni a szívünket és újból lehetővé teszik az érzelmeket. A rózsa nem csak kellemes illatú, hanem csodálatos esszenciája a bőrápoláshoz is. Az érzékeny bőr, és mindenekelőtt az irritált bőrfelületek gyakran hihetetlenül gyorsak, és zsíros alapolajban hígított rózsaolajjal regenerálódnak. Erős pihentető tulajdonságai miatt a esszencia bebizonyította magát mind a szülészetben, mind a halottak gondozásában, és alkalmas minden felfordulási helyzetre is. 
Rozmaringolaj: Egy stimuláló illat, amely fokozza a figyelmet és a koncentrációt. 
Teafaolaj : Ausztráliában a teafaolajat "minden lehetőség" eszközeként használják, amelyet az őslakosok évezredek óta hagyományosan használnak. A hideg évszakra alkalmas a szoba levegőjének tisztítására. A bőrproblémák, például foltok és enyhe gyulladás, valamint a lábak felfrissítésének és fertőtlenítésének támogatása mellett. Tipp: Kis területeken az olajat kivételesen fel lehet használni a bőrre, például rovarharapás után. Nagyobb területeken a legjobb, ha egy pamutgömböt kevés vízzel vagy mandulaolajjal megnedvesít, és néhány csepp teafaolajat csepegtessen rá, és azonnal felhasználja. A bőrön történő masszázsolajban történő felhordáshoz hígítsa (50 ml mandulaolajhoz 1,5 ml teafaolaj). A helyiség levegőjében történő felhasználáshoz a lágyszárú illat jól keverhető más olajokkal, például citrommal.
Gerániumolaj: A muskátli illóolaj tulajdonságai között meg kell jegyezni, hogy felhasználása számos előnnyel jár a jólétünk és az egészségünk szempontjából, ezen belül meg kell jegyezni, hogy kiválóan összehúzó, erős vérzéscsillapító, nagy gyógyítószer és nagyon hasznos vizelethajtó.Összehúzó - Csillapító tulajdonságai miatt nagyon hasznos olyan kellemetlenségek tüneteinek kezelésére, mint a hasmenés, vastagbél vagy bél- és emésztési problémák. Ez diffúzorral vagy olajégővel egyaránt használható, és vízzel hígítható.
Vérzéscsillapító - Egy másik olajjal hígítva kell felhasználni, és ezzel megakadályozza a nem súlyos vérzést. Gyógyulás - Az olaj és más muskátli alapú termékek egyik leggyakoribb felhasználása heg. Ez a bőr helyreállító tulajdonságainak köszönhető. A striák és a ráncok szempontjából is nagyon hatékonynak bizonyult.

Gyógyító illóolajok

Az eukaliptuszolaj természetes stimuláns, amely segíthet könnyebben felébredni reggel . Ez szintén jelentősen javíthatja az általános hangulatát. A tanulmányok kimutatták, hogy a jázmin illóolaj nemcsak jelentősen csökkenti a stresszt, hanem javítja az általános hangulatát is. Segíthet abbam, hogy éber legyen.
A narancs, a jázmin, a szantálfa, a szegfűszegolaj és a vanília illóolajokról mind bebizonyosodott, hogy nagyban növelik a hangulatot és elősegítik az optimizmus érzetét.
A grapefruit illóolaj energiát adhat a nap elindításához.
A rozmaring illóolaj nemcsak csökkenti a stresszt és fokozza a pozitív érzéseket, hanem javítja a kognitív agyi funkciókat is . Ez az olaj nagyon hatékony, ha vizsgára kell tanulnia, vagy jó benyomást keltenie egy állásinterjún.

Illóolajok hangulatjavításhoz

A levendula illóolaj használata szorongáscsökkentő hatásúnak bizonyult. A tanulmányok összekapcsolták a levendula illóolaj használatát a depressziós tünetek csökkentésével is. A levendula illóolaja csökkentheti a PTSD és a szülés utáni depresszió tüneteit. Mivel a levendula illóolaj ösztönzi az elme ellazulását, ez hatékony alvási segédanyag lehet.
A bergamott illóolaj egy természetes szorongás orvosság . Kimutatták, hogy ösztönzi a pihenést, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot. A bergamott illóolaj lelassíthatja a légzési szokásokat is, amelyek a szorongás pillanataiban általában emelkednek.
A zsályaolaj szintén jelentősen csökkentheti a szorongást és a depressziót. Ez egy természetes, enyhe nyugtató, amelyről kimutatták, hogy még a rohamokat is csökkenti. A zsályaolaj kiegyensúlyozhatja a hormonszintet, és hihetetlenül hasznos a PMS-tünetek kezelésére.

Illóolajok pihenéshez és alváshoz